Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 22:59

Болехівська бібліотека для дітей

Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Хто сьогодні побував на сайті
Головна » 2014 » Лютий » 24 » День Соборності України
15:20
День Соборності України

«Соборна Україна одна на всіх як оберіг».

 

Нехай ніхто не половинить.

                                                Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина,Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

 

Дмитро Чередниченко


 

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня1919 року на Софійській площі в Києві.
Сьогодні час згадати, як було досягнуто єдності тоді, 22 січня 1919 року. Саме цій знаменній події і був присвячений патріотичний урок «Соборна Україна одна на всіх як оберіг», який пройшов 23 січня в Болехівській міській бібліотеці для дітей з учнями 7-Б класу ЗОШ№ 1 (класний керівник Слюсаренко Г.М.).

Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Прологом до патріотичного уроку стали слова великого українського класика Олеся Гончара: «Бережіть собори душ наших!». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Дітей ознайомили з історичним процесом становлення політичної нації в історії України даного періоду спираючись на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу, про волю українців до етнічної та територіальної єдності, вони дізнались про початки ідеї Соборності, про її значення.

Акцентувалась увага дітей на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Ця розповідь викликала у присутніх почуття радості і гордості за свій народ, який зробив серйозний крок до об'єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу. Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українців.

Ніби звертаючись до нас, один з творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою, або зруйнування Січі». Його слова стали справді пророчими.

Присутні мали змогу на власні очі подивитись на події того пам’ятного для всієї країни дня шляхом перегляду уривків документального фільму: «Акт Злуки». Історична мандрівка за сторінками свята Соборності, яка була проведена на основі документального фільму «Акт Злуки», поглибила знання користувачів з історії України та викликала патріотичні почуття та повагу до рідної держави.

День Соборності– це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

                                          

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 914 | Додав: dream | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Наше опитування
Чи брав ти участь у заходах бібліотеки до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка?»
Всього відповідей: 7

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz